Kornatsko ekstradjevičansko maslinovo ulje

Bez autora
Oct 27 2013

U jeku berbe maslina prvi put se maslinovo ulje proizvelo i na Kornatu. Na otok je stigla pokretna mini uljara. Cilj je projekta proizvesti prvo kornatsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i ocijeniti njegovu kvalitetu. Većina maslinara godinama je svoje masline s Kornata vozila u Murter na preradu, a do dopremanja na kopno čuvali su ih u moru. Uz takav način prerade nije se moglo dobiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Međutim, zahvaljujući zajedničkom projektu Nacionalnog parka i Agronomskog fakulteta u Zagrebu pokretna mini uljara stigla je na otok Kornat. Cilj je doznati kakve je kvalitete ulje s ovih prostora. Već od iduće godine želi se svim zainteresiranim maslinarima omogućiti direktna prerada maslina na otoku. Ljudi će biti više nazočni u svojim maslinicima, bit će u svakom slučaju manje posla, ljudi će za sam transport imati kudikamo manje troškove, a treća stvar, dobit će ulje koje će imati svoju tržišnu vrijednost.

Kornatsko ekstradjevičansko maslinovo uljeU jeku berbe maslina prvi put se maslinovo ulje proizvelo i na Kornatu. Na otok je stigla pokretna mini uljara. Cilj je projekta proizvesti prvo kornatsko ekstra djevičansko maslinovo ulje i ocijeniti njegovu kvalitetu.

Većina maslinara godinama je svoje masline s Kornata vozila u Murter na preradu, a do dopremanja na kopno čuvali su ih u moru. Uz takav način prerade nije se moglo dobiti ekstra djevičansko maslinovo ulje. Međutim, zahvaljujući zajedničkom projektu Nacionalnog parka i Agronomskog fakulteta u Zagrebu pokretna mini uljara stigla je na otok Kornat. Cilj je doznati kakve je kvalitete ulje s ovih prostora.

Već od iduće godine želi se svim zainteresiranim maslinarima omogućiti direktna prerada maslina na otoku. Ljudi će biti više nazočni u svojim maslinicima, bit će u svakom slučaju manje posla, ljudi će za sam transport imati kudikamo manje troškove, a treća stvar, dobit će ulje koje će imati svoju tržišnu vrijednost, rekao je ravnatelj NP Kornati Robert Bobinac.

Prvo kušanje ekstradjevičanskog ulja poteklog na Kornatima bilo je dovoljno da stručna profesorska nepca potvrde da je riječ o ulju vrhunske kvalitete.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik